Често задавани въпроси

Как да поръчам?

Изберете продукта, който желаете. За намирането му може да използвате менюто и филтрите, или, ако знаете точното наименование, използвайте търсачката. Изберете количеството, което желаете и го добавете го в кошницата. Ако желаете повече от един продукт продължете с пазаруването. Когато сте добавили всички желани стоки, натиснете бутона „Към количката“ и след това „Поръчай“. Въведете данните за доставка. Изберете вида плащане и завършете поръчката. Или може просто да натиснете бутона „Бърза поръчка“, да оставите номер за връзка и email и ние ще се свържем с вас, за да уточним как да извършим доставката.

Кога ще получа поръчката?

Обикновено поръчките направени до 17:00 часа се изпращат на същия ден и се получават на следващия. В някои случаи е възможно да има забавяне с доставката, за което ще бъдете уведомени.

Безплатна ли е доставката?

Голяма част от продуктите в сайта са с безплатна доставка. Ако поръчате повече от един продукт и само един е с безплатна доставка, то цялата пратка ще бъде с безплатна доставка. Ако доставката не е безплатна, сайтът автоматично ще пресметне цената за доставка с желания от вас куриер.

Продуктите имат ли гаранция?

Да. Всички стоки, за които това е приложимо, имат гаранция за фабрични дефекти. Някои от стоките имат специални гаранционни карти, а за всички останали за гаранция служи документът за продажба, който се изпраща с всяка пратка.

Мога ли да заменя стока?

Да. Имате право да замените или дори да върнете стока в рамките на 15 дни от закупуването й. Правилата за връщане на стоки са описани в Общите условия за ползване на сайта.

Може ли да купя стоки на изплащане?

Да. Ако стоката, която искате да поръчате отговаря на условията, при поръчката автоматично ще видите възможностите за изплащане с различните кредитни компании, с които работим. Следва да кандидатствате онлайн за стоков кредит за изплащане на стоки пред съответната финансова институция.

Задължително ли е да се регистрирам?

Не. Може да поръчате от сайта, без да се регистрирате като потребител. Регистрацията ви дава възможност да правите последващи поръчки по-лесно, без да въвеждате данните си отново, както и да научавате за най-новите ни продукти и промоции. При завършване на поръчката, ако желаете, ще може автоматично да направите регистрация с данните, които сте въвели. 

Монтажът включен ли е в цената на продукта?

Не. Нито една от цените в сайта не е с включен монтаж. Обявената стойност е само цената на продукта и вие може да изберете в кой специализиран сервиз да го монтирате.

Има ли магазин, където да видя и закупя стока?

Да. АВАЛ има магазини в София и Пазарджик, чийто адреси може да откриете в раздела „Контакти“. Ако желаете да закупите някой от продуктите на място в някой от магазините, моля, първо се свържете с нас на тел. 0700 40 500, за да потвърдим, че стоката е налична в желания от вас магазин.

Мога ли да поръчам стока онлайн и да я взема от магазин?

Да. Може да получите всяка от стоките в някой от нашите магазини.

Мога ли да платя по банков път?

Да. Ако желаете да платите по банков път, просто го напишете в коментар към поръчката. Ние ще ви изпратим фактура за плащане по банков път и при получаване на плащането ще изпратим стоката.